Doorgaan naar hoofdcontent

Kleur in TextielMuseum èn in De Pont

Het TextielMuseum en De Pont, 3 exposities en één kunstenaar uitgelicht. Wat heeft dat met elkaar te maken? Kleur! Vorige week bezochten we het TextielMuseum en deze week kregen we een gastles van Marika Taborsky in De Pont. 

Marika stelde een vraag over dit kunstwerk aan de ambassadeurs

De Pont - Bernard Frize en meer
Met Marika hebben we gekeken naar de kunst van Bernard Frize (1949). Wisten jullie dat deze kunstenaar houdt van werken met verschillende materialen en ... kleur! Wat leuk om wat je in het ene museum ziet en leert, ook in het andere museum op een heel andere manier terug te zien komen! Marika stelde ons allerlei vragen over hoe we dachten dat hij zijn kunst gemaakt heeft en ook over kleuren. We zijn bijna langs elk van zijn werken gelopen.

Wel eens in een kunstwerk gezeten? 
Maar voordat we daarnaar gingen kijken, hebben we zelf IN een kunstwerk gezeten in het museumcafé. Daar zagen we abstracte werken. Weer hebben we gepraat over wat kunst is.
"Hoe weten jullie nou dat dit kunst is?", vroeg Marika. Nou, daar hadden we een goed antwoord op. Wij als ambassAdeurs leren echt al goed kijken en praten over kunst. Vorige keer toen we in de Pont waren, hebben we gekeken naar enkele foto's van de expositie van Rineke Dijkstra. Dinsdag hebben we ook naar 2 kunstvideo's gekeken. We mochten mee doen met wat we zagen.

NIEUWSGIERIG? SCHRIJF JE IN VOOR ONZE MUSEUMTOUR OP 17 APRIL. DAN LATEN WE ZIEN WAT WE BEDOELEN!   

TextielMuseum 
De expositie 1920s-jazz-age-fashion-photographs was nog best ingewikkeld. Zo'n gekke kleren. "Waarom deden ze die aan? Dat is lelijk. Ah die muziek." Toen we tussen de mode en foto's van de jaren '20  liepen, hebben we gepraat en gekeken waarom we iets mooi of minder mooi vinden. Ambassadeurs leren goed kijken en vertellen over wat ze zien in beide musea.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet
Ook Kleur & abstratie, generaties in dialoog is een expositie in het TextielMuseum. Voor we naar de kunstwerken gingen kijken hebben we eerst naar een kleurenstaal gekeken die Saskia zelf heeft gemaakt. Er zijn 3 basiskleuren. Weet jij welke dat zijn?
Wat een mooie kleuren zagen we op de expositie. Vooral het bed met daaromheen allerlei gekleurde dikke touwen, trok de aandacht van de ambassadeurs. 'Mag je op het bed gaan liggen?', vroeg Femke aan een museumjuffrouw.

ontdekT is een samenwerking tussen BS Cleijn Hasselt, TextielMuseum en De Pont. 
In 6 lessen worden leerlingen opgeleid tot wijkambassadeur van beide musea.
Uitvoer: Saskia Dellevoet/ Hocus-Pocus-Focus Gastlessen: Marika Taborsky (De Pont) en Tiffany Scheepers (TextielMuseum). 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Kersverse ambassadeurs van ontdekT @ de Pont

8 Juni afsluiting ontdekT @ de Pont: 5 nieuwe ambassadeurs.  Zij presenteerden zich als vertegenwoordigers van dit toffe museum in de Hasselt.  Zes weken lang hebben 5 leerlingen van BS Cleijn Hasselt dit atelier gevolgd en waren ze te gast in het museum. De wereld is groter dan de Hasselt. Dat hebben ze ontdekT door samen naar kunst te kijken, er over te praten, te schrijven en door zelf ‘kunst’ te maken. De kinderen maakten zelf de afbeelding voor de uitnodiging en daar zijn veel mensen op afgekomen! Het was lekker vol met ouders, broertjes, zusjes, opa’s, oma’s, vriendjes en vriendinnetjes, hun ouders en leerkrachten.  Museumrol als picto  De pers te woord staan (Brabants Dagblad) De leerlingen kozen in de eerste les hun museumrol: waar zijn ze goed in, wat vinden ze leuk en welke rol wilden ze zelf in het museum spelen? Daarmee sloot ontdekT @ De Pont aan bij talentontwikkeling op maat. Ze maakten een button gemaakt met een eigen pictogram bij die

Fantasieverhaal bij een kunstwerk

Iedereen schreef een korte tekst en sprak die in met een opname-apparaat. Thomas schreef een fantasieverhaal bij een van de kunstwerken. Bij welk kunstwerk dit hoort dit verhaal? Dit geluidsbestand met het verhaal, kan het museum met een QR-code aan de audiotour toegevoegen. Dat is een museum rondleiding met een apparaatje dat je voor je oren houdt. Je hoort van alles over de kunstwerken, de kunstenaars en het museum.      

ondekT museumroute afgesloten

Dinsdag 17 april was de afsluiting van ontdekT met een museumroute. Vier ambassadeurs namen ouders, broertjes, zusjes, opa's en oma's en vrienden mee op excursie.  Manon en Femke (en Britt)  Britt en Elyze TextielMuseum  In het TextielMuseum liepen we via de Wollendekenfabriek en het TextielLAB naar de expositie Kleur en Abstractie. Dat is een heel bijzondere expositie. Manon en Femke hebben echte ambassadeurs wat verteld over 'hun' kunstwerk. Manon vertelde over een mooi werk van Harry Boom. Ze daagde ze de bezoekers uit om eens goed te kijken naar dat kleurrijke werk.  "Ga maar eens naar achteren en kijk naar het kunstwerk. Welke kleur zie je het meest? En als je naar voren komt, is dat dan hetzelfde?" Femke vertelde over een kunstwerken van Madeleine Bosscher. Het werk heet cirkel geel-zwart maar de ambassadeurs hebben het tot lampenkap gedoopt. We leerden waar het van gemaakt is en dat het uit meerdere lagen bestaat. "En hoe komt